Πως να επιλέξετε το κατάλληλο μικροσκόπιο ανάλογα με την εφαρμογή σας

Πως να επιλέξετε το κατάλληλο μικροσκόπιο ανάλογα με την εφαρμογή σας.

Όπως είναι γνωστό, τα μικροσκόπια χρησιμοποιούνται σε αρκετές εφαρμογές κυρίως για την παρατήρηση – μεγέθυνση δειγμάτων και τον οπτικό έλεγχο διαφόρων δοκιμίων, τα οποία γίνονται δύσκολα αντιληπτά από τον παρατηρητή με γυμνό οφθαλμό. Προτείνονται ειδικά σχεδιασμένα μικροσκόπια για την μέγιστη αξιοποίηση των τεχνικών τους χαρακτηριστικών, ανάλογα με το εκάστοτε πεδίο εφαρμογής και τις διαφορετικές απαιτήσεις.

Ενδεικτικά τα πεδία εφαρμογής των μικροσκοπίων είναι τα παρακάτω:

  1. Ιατρικές Επιστήμες & Εγκληματολογία

Μέσω κατάλληλων μικροσκοπίων είναι εφικτή η ανάλυση ζωντανών κυττάρων του αίματος, η παρατήρηση μικροοργανισμών, ιών και βακτηρίων, καθώς και διάφορων βιοχημικών υγρών του ανθρώπινου οργανισμού (π.χ., αίμα, ούρα, σπέρμα, σίελο). Ως εκ τούτου μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην Κυτταρολογία – Παθολογία, στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, στην Δερματολογία, καθώς και στην Οδοντιατρική και Μικροχειρουργική. Ταυτόχρονα είναι απαραίτητα όργανα στα εργαστήρια της Εγκληματολογίας, με αναλύσεις DNA, τριχιδίων και γενετικού υλικού, καθώς και την ανάλυση τοξικών ουσιών στον ανθρώπινο οργανισμό.

  1. Βιολογία & Περιβαλλοντικές επιστήμες

Τα στερεοσκόπια, τα οποία διαθέτουν μικρότερες μεγεθύνσεις από τα κλασσικά μικροσκόπια, αποτελούν χρήσιμα εργαλεία σε όλα τις βιολογικές επιστήμες, όπως η Εντομολογία, η Βοτανολογία, η Φυτοπαθολογία και η Ζωολογία. Η χρήση των μικροσκοπίων είναι απαραίτητη στην επεξεργασία νερού, αλλά και στην Παρασιτολογία. Ως εκ τούτου είναι ευρέως διαδεδομένα σε όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και τα συνεργαζόμενα με αυτά εργαστήρια.

  1. Ορυκτολογία – Μεταλλογραφία

Η λεπτομερής ανάλυση δειγμάτων σε γεωλογικά περιβάλλοντα αποτελεί από μόνη της μια ξεχωριστή επιστήμη.  Με την χρήση εξειδικευμένου φωτισμού, προσδιορίζονται ατέλειες, ακόμη και κλίμακας μικρομέτρων σε μέταλλα, σύνθετα υλικά, κρυστάλλους, κεραμικά και διάφορα πολυμερή.

  1. Αρχαιολογία – Χρυσοχοΐα

Πολλές φορές για την αυθεντικότητα των έργων τέχνης και την χρονολόγηση διάφορων ευρημάτων απαιτείται οπτικό μικροσκόπιο, που συνεισφέρει στην επίλυση υπαρχόντων αρχαιολογικών προβλημάτων. Ειδικότερα, προτιμώνται φορητά μικροσκόπια USB για άμεση λήψη συγκρίσιμων εικόνων. Για τον λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε συντηρητές έργων τέχνης, αρχαιολόγους, παλαιοντολόγους και συλλέκτες αντικών.

  1. Ηλεκτρονικά

Η κατασκευή και η συνδεσμολογία επιμέρους ηλεκτρονικών μερών, όπως πλακετών CPU και PCB,  είναι ιδιαίτερα απαιτητική, αποτελώντας κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχημένη παραγωγή ολοκληρωμένων τελικών προϊόντων και του εσωτερικού ελέγχου ποιότητας.

  1. Βιομηχανικές εφαρμογές

Στον χώρο της βιομηχανίας τα μικροσκόπια χρησιμοποιούνται σε υλικά συσκευασίας, σε ειδικές εφαρμογές εκτύπωσης, ενώ μέσω κατάλληλων λογισμικών είναι εφικτή η διαστασιολόγηση πλαστικών εξαρτημάτων, όπως καπάκια, καθώς και άλλων μεταλλικών αντικειμένων. Μάλιστα ακόμη και στις διαδικασίες παραγωγής, η αποδοχή ή η απόρριψη εξαρτημάτων γίνεται ταχύτητα τα με μια απλή σύγκριση εικόνων, σε διαδικασίες Go – No go.

Είδη Μικροσκοπίων

Διατίθενται πληθώρα εργαστηριακών μικροσκοπίων με διαφορετικά μοντέλα, πολύ απλά στην λειτουργία τους, για την εξοικείωση του χρήστη με τα πρωταρχικά βήματα μικροσκοπίας σε βασικές βιολογικές εφαρμογές. Τέτοιου είδους μικροσκόπια είναι ιδανικά για παρατήρηση δειγμάτων, όπως κύτταρα, ιστοί, βακτήρια, ακόμη και εσωτερικές δομές εντός των υλικών. Συνήθως προσφέρονται αντικειμενικοί φακοί από 4x έως και 100x, ενώ συστήνεται η κατάλληλη προετοιμασία του δείγματος. Οι οπτικοί σωλήνες είναι μονοφθάλμιοι, διοφθάλμιοι αλλά και τριοφθάλμιοι για σύνδεση με κάμερα.

Τα μεταλλουργικά μικροσκόπια είναι μικροσκόπια υψηλής ισχύος που προορίζονται για την εξέταση δειγμάτων, τα οποία δεν επιτρέπουν τη μετάδοση του φωτός. Διαθέτουν ισχυρή μονάδα ανακλώμενου φωτός και θέσεις υποδοχής φίλτρων διαφορετικών χρωμάτων, εξασφαλίζοντας ισχυρές εικόνες υψηλής αντίθεσης. Ταυτόχρονα προσφέρεται τράπεζα με μεγαλύτερες διαστάσεις σε σχέση με τα απλά εργαστηριακά μικροσκόπια, για την καλύτερη παρατήρηση του δείγματος.

Τα πολωτικά ή πετρογραφικά μικροσκόπια χρησιμοποιούνται συχνά σε τομείς όπως η γεωλογία, η ορυκτολογία και η επιστήμη υλικών για την μελέτη φυσικών και οπτικών ιδιοτήτων. Λειτουργούν με την χρήση δυο πολωτικών φίλτρων, τον αναλυτή και τον πολωτή, για τον χειρισμό του φωτός που διέρχεται μέσα από ένα δείγμα. Ο πολωτής τοποθετείται κάτω από την πηγή φωτός και ο αναλυτής πάνω από τον αντικειμενικό φακό. Το δείγμα τοποθετείται μεταξύ των δύο πολωτικών φίλτρων και αναλύεται με βάση την ένταση του διαδιδομένου φωτός. Η τράπεζα του μικροσκοπίου είναι κυκλική και στρεφόμενη.

Το στερεοσκόπιο απεικονίζει ένα αντικείμενο σε τρεις διαστάσεις. Χρησιμοποιείται για παρατηρήσεις χαμηλών μεγεθύνσεων, από 10x έως και 80x, όταν ο χρήστης επιθυμεί να παρατηρήσει μεγαλύτερα δείγματα και μικρά αντικείμενα, έντομα, φυτά κ.ά.

  • Ψηφιακά – Βίντεο μικροσκόπια – Φορητά & Σταθερά

(Digital Video Microscopes – Portable USB Microscopes)

Για τον ενδελεχή οπτικό έλεγχο προσφέρονται πλέον κορυφαίας ποιότητας ψηφιακά μικροσκόπια. Τα ψηφιακά μικροσκόπια διαθέτουν κάμερα υψηλής ανάλυσης, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο ευκρινέστατη εικόνα στην οθόνη. Στον χρήστη προσφέρονται αρκετές δυνατότητες παρατήρησης, λήψης βίντεο, διαστασιολόγησης και επεξεργασίας. Διατίθενται τόσο σταθερά, όσο και φορητά συστήματα, όπως μικροσκόπια USB.

 

 

Πως θα επιλέξετε Μικροσκόπιο της Kern

Η Kern & Sohn Γερμανίας ευρέως γνωστή για τις λύσεις που διαθέτει σε ζυγιστικά συστήματα, προσφέρει τα τελευταία χρόνια μια ολοκληρωμένη γκάμα συσκευών οπτικού ελέγχου, μικροσκόπια και στερεοσκόπια, καλύπτοντας ακόμη και τις πιο απαιτητικές εφαρμογές. Προκειμένου ο χειριστής να διαλέξει το ιδανικότερο για αυτόν μικροσκόπιο θα πρέπει να απαντηθούν οι παρακάτω βασικές ερωτήσεις:

  1. Τι είδους μικροσκόπιο απαιτείται

Ανάλογα με τις ιδιότητες του δείγματος που πρέπει να παρατηρηθεί, προσφέρονται διαφορετικά μικροσκόπια για την εκάστοτε εφαρμογή. Αν για παράδειγμα πρόκειται να ελεγχθούν πετρώματα επιλέγεται το πολωτικό μικροσκόπιο.

  1. Ποιος οπτικός σωλήνας είναι ιδανικότερος

Διατίθενται μοντέλα μικροσκοπίων και στερεοσκοπίων με διοφθάλμιο ή τριοφθάλμιο οπτικό σωλήνα. Αν είναι σημαντική η δυνατότητα λήψης φωτογραφιών, πρέπει να επιλεχθεί από την αρχή τριοφθάλμιος οπτικός σωλήνας για σύνδεση με κάμερα.

  1. Ποιος φωτισμός είναι ο καταλληλότερος

Προσφέρεται φωτισμός LED ή λαμπτήρας αλογόνου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται εξωτερικός φωτισμός με επιπλέον πηγή φωτός. Οι λαμπτήρες αλογόνου χρησιμοποιούνται στα κλασικά μικροσκόπια επειδή έχουν καλύτερη φωτεινότητα. Ο φωτισμός LED διαθέτει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ενώ δεν παράγεται θερμότητα και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται κυρίως στα στερεομικρόσκοπια.

  1. Πόσοι αντικειμενικοί φακοί και τι είδους μεγέθυνση απαιτείται

Υπάρχουν απλά βασικά μοντέλα μικροσκοπίων με τρεις, τέσσερις ή και πέντε αντικειμενικούς φακούς, 4x/10x/20x/40x/100x. Η σωστή επιλογή θα πρέπει να βασιστεί στην συνολική μεγέθυνση, ακολουθώντας την παρακάτω αρχή:

Συνολική μεγέθυνση = Μεγέθυνση αντικειμενικών φακών x Μεγέθυνση προσοφθάλμιου

Αν για παράδειγμα ο προσοφθάλμιος φακός είναι 10x και ο αντικειμενικός φακός είναι 4x, τότε βλέπουμε το δείγμα μεγεθυμένο κατά 40x.

Τα στερεοσκόπια έχουν πολύ μικρότερες μεγεθύνσεις, όπως έχει προαναφερθεί.

Ειδικά για τα μικροσκόπια συμπληρωματικά μπορούν να ελεγχθούν οι παρακάτω παράμετροι:

  1. Ποιότητα – Είδος αντικειμενικών φακών

Προσφέρονται φακοί Achromatic, Plan Achromatic, Infinity E-plan/ Semi Plan και Achromatic Infinity Plan, τόσο για κλασσικές εφαρμογές, όσο και για πιο εξειδικευμένες – επαγγελματικές εφαρμογές. Ανάλογα με τον τύπο φακού που θα επιλεχθεί, ελαχιστοποιούνται τα οπτικά σφάλματα και αυξάνεται η διακριτική ικανότητα.

  1. Φωτισμό Köhler

Αφορά την θέση του πυκνωτή επηρεάζοντας την εστίαση. Εξασφαλίζει καλή αντίθεση, καθώς φωτίζει μόνο την περιοχή του δείγματος που θέλουμε να παρατηρήσουμε χωρίς ανεπιθύμητες δέσμες φωτός.

  1. Επιπλέον λειτουργίες

Μονάδα σκοτεινού πεδίου, επιπλέον πολωτής, μονάδα φθορισμού ή αντίθεσης φάσης, φίλτρα χρώματος.

Αντίστοιχα για τα στερεοσκόπια, εκτός από τις βασικές ερωτήσεις οπτικού σωλήνα και μεγέθυνσης πρέπει να προσδιοριστούν επιπλέον:

  1. Working distance

Η ελάχιστη και η μέγιστη απόσταση του φακού από το δείγμα, επηρεάζει σε συνάρτηση με το οπτικό πεδίο την συνολική εικόνα που λαμβάνουμε κατά την παρατήρηση του.

  1. Field of view

Το οπτικό πεδίο είναι το τμήμα που απεικονίζεται τελικά μέσω της μεγέθυνσης. Εάν η μεγέθυνση είναι πολύ υψηλή, το οπτικό πεδίο όπως αναμένεται θα μειωθεί. Επομένως θα εστιάζουμε σε ένα πολύ μικρό μέρος του δείγματος. Με χαμηλότερη μεγέθυνση και μεγαλύτερη απόσταση εργασίας είναι δυνατή η αποτύπωση του μεγαλύτερου τμήματος του δείγματος.

  1. Οπτικό Σύστημα

Προσφέρονται οι ακόλουθες επιλογές που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα:

Greenough: διαδρομές δέσμης που είναι εντελώς χωριστές μεταξύ τους

Παράλληλο /ABBE: μονοπάτια ακτινών που είναι εντελώς χωριστά μεταξύ τους και διατρέχουν παράλληλα

Σαφώς υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες που πρέπει να συνυπολογιστούν, τις οποίες μπορείτε να δείτε στο αναλυτικό ερωτηματολόγιο του κατασκευαστή. Σε κάθε περίπτωση η ομάδα μας είναι έτοιμη να σας συμβουλέψει και να σας καθοδηγήσει.

 

Πως θα επιλέξετε το ιδανικότερο ψηφιακό – βίντεο μικροσκόπιο ή στερεοσκόπιο

Πέραν από τις ψηφιακές λύσεις της Kern & Sohn, προσφέρονται  ψηφιακά μικροσκόπια υψηλής ανάλυσης του οίκου ASH Ιρλανδίας.

Ειδικότερα το σταθερό ψηφιακό μικροσκόπιο Omni ενδείκνυται για οπτικό έλεγχο, ενώ είναι κατάλληλο και για πολυσύνθετες διαστασιολογικές μετρήσεις υψηλής ακρίβειας σε 2D επίπεδο. Διαθέτει πλήθος βάσεων και τραπεζών στήριξης των προς έλεγχο δοκιμίων, ακόμα και για τις πιο απαιτητικές εφαρμογές. Προσφέρεται γρήγορος διαστασιολογικός έλεγχος τεμαχίων βάσει οριοθετημένων ανοχών, αποτύπωση εικόνας με ώρα, ημερομηνία, μεγέθυνση, λειτουργία Auto focus (AF) και ρυθμιζόμενη φωτεινότητα.

Διατίθεται και με εξελιγμένες προαιρετικές λειτουργίες, όπως:

  • Dxf import (Drawing Exchange Format για περαιτέρω επεξεργασία της εικόνας)
  • Image stacking (για βελτίωση της ποιότητας φωτογραφιών)
  • Comparator overlay (σύγκριση εικόνων με επικάλυψη)
  • Comparator side by side (σύγκριση εικόνων η μία δίπλα στην άλλη)

Επικοινωνήστε μαζί μας για μία σύντομη παρουσίαση του οργάνου καθώς και παρατήρηση των δειγμάτων σας στην συγκεκριμένη συσκευή.

Πως θα επιλέξετε φορητό μικροσκόπιο USB από την Dinolite

Η Dinolite Ολλανδίας εδώ και αρκετά χρόνια είναι παγκοσμίως γνωστή για τον ηγετικό ρόλο που κατέχει στα φορητά μικροσκόπια USB. Διατίθενται universal μικροσκόπια για απλές εφαρμογές, ακόμη και μικροσκόπια ειδικού φωτισμού (UV,IR) & φθορισμού, μέχρι ιατρικά τριχοειδοσκόπια και ωτοσκόπια. Οι παράμετροι που πρέπει να εξεταστούν είναι οι παρακάτω:

  1. Τύπος ελέγχου

Πρέπει η μέτρηση να γίνεται σε επαφή με το δείγμα ή μπορούν να ληφθούν σημαντικά δεδομένα, όταν η παρατήρηση πραγματοποιείται από μια κοντινή απόσταση;

  1. Μεγέθυνση

Υπάρχουν μοντέλα με αρκετά υψηλές μεγεθύνσεις 700x – 900x για ελέγχους εξ επαφής και χαμηλότερες, με μεγεθύνσεις 10x – 220x. Σαφώς η απόσταση εργασίας με την μεγέθυνση, επηρεάζουν το συνολικό οπτικό πεδίο (field of view).

  1. Ανάλυση εικόνας

Η εικόνα που λαμβάνεται είναι χαμηλότερης ποιότητας – ευκρίνειας αν πρόκειται για μια βασική σειρά με ανάλυση 1,3 MPixels και υψηλότερης ποιότητας – ευκρίνειας με περισσότερες λεπτομέρειες, όταν πρόκειται για 5 Mpixels.

  1. Επιπλέον λειτουργίες

Ο χρήστης ενδιαφέρεται για μια απλή παρατήρηση του δείγματος ή αναζητά όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες για τα δεδομένα της μέτρησης; Συγκεκριμένα προσφέρονται οι παρακάτω δυνατότητες:

Λειτουργία EDR (Extended Dynamic Range), όπου το μικροσκόπιο λαμβάνει τρεις (3) φωτογραφίες διαφορετικών τιμών έκθεσης (exposure), τις οποίες συνδυάζει σε μία τελική φωτογραφία με ομοιόμορφο φωτισμό.

Λειτουργία EDOF (Extended Depth of Field), όπου το μικροσκόπιο συνδυάζει εικόνες διαφορετικού βάθους πεδίου σε μία εικόνα, δημιουργώντας μία εξ’ ολοκλήρου καθαρή εικόνα χωρίς θολές περιοχές. Η λειτουργία αυτή είναι ιδανική για τον έλεγχο δοκιμίων με ανώμαλες επιφάνειες.

Λειτουργία AMR (Automatic Magnification Reading) για αυτόματη ανάγνωση της μεγέθυνσης στο λογισμικό DinoCapture.

Λειτουργία FLC (Flexible Led Control) για τον έλεγχο της έντασης του φωτισμού των οκτώ (8) Led λευκού φωτισμού.

  1. Επιπλέον φίλτρα

Για δοκιμές σε γυαλιστερές επιφάνειες ή μη.

  1. Ειδικός φωτισμός

Προσφέρονται μικροσκόπια με υπεριώδη φωτισμό (UV), υπέρυθρο φωτισμό (IR) και φθορισμό (Fluorescence) για πιο εξειδικευμένες εφαρμογές.

  1. Εξωτερικό περίβλημα

Διατίθενται μοντέλα με μεταλλικό πιο ανθεκτικό περίβλημα ή πλαστικό, ανάλογα με τον χώρο που θα χρησιμοποιηθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα μικροσκόπια αυτά διαθέτουν δωρεάν λογισμικό διαστασιολόγησης, ενώ προκειμένου να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προσφέρονται διαφορετικές βάσεις στήριξης, ως προαιρετικά παρελκόμενα.

 

Η έμπειρη και καταρτισμένη ομάδα της QControl  θα χαρεί να σας εξυπηρετήσει και να σας συμβουλέψει ούτως ώστε να αποκτήσετε την καταλληλότερη για εσάς λύση!