Οδηγός επιλογής Φορητού Μετρητικού Βραχίονα Συντεταγμένων

Τα 12 Σημεία που Πρέπει Να Προσέξετε Για Την Ορθή Επιλογή ενός Φορητού Μετρητικού Βραχίονα Συντεταγμένων.

Γενικές Πληροφορίες.
Οι φορητοί μετρητικοί βραχίονες συντεταγμένων -Portable Coordinate Measuring Machine (PCMM)- έχουν γίνει ένα σημαντικό εργαλείο ποιοτικού ελέγχου σε πολλές εταιρείες που ασχολούνται με μεταλλικές κατασκευές. Χάρη στην φορητότητα και ευελιξία που προσφέρουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν οπουδήποτε, από τον έλεγχο μιας μεγάλης κλίμακας κατασκευής έως και την χρήση εσωτερικά μιας εργαλειομηχανής. Οι βραχίονες μέτρησης έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν πληροφορίες για την ποιότητα της παραγωγής σε πραγματικό χρόνο ακριβώς στο σημείο της παραγωγής. Οι τεχνολογικές εξελίξεις στους μετρητικούς βραχίονες είναι πραγματικά μεγάλες και συνεχείς και έχουν σαν κύριο στόχο την ανάπτυξη ακόμα ταχύτερων και ακριβέστερων αισθητηρίων μέτρησης είτε πρόκειται για αισθητήρια επαφής είτε για 3D laser Scanner.
Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να δώσει όλες τις απαραίτητες  πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να λάβετε υπόψη πριν την προμήθεια ενός φορητού βραχίονα CMM και συγκεκριμένα πράγματα που θα πρέπει να αναζητήσετε. Για να επιλέξετε σωστά ποιος βραχίονας αλλά και τι αξεσουάρ καλύπτουν πιο ολοκληρωμένα τις εφαρμογές σας θα πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά τα ακόλουθα 12 σημαντικά σημεία:

1. ΜΕΓΕΘΟΣ
Τα μεγέθη των μοντέλων αντιστοιχούν στη διάμετρο του μέγιστου χρησιμοποιήσιμου όγκου μέτρησης για αυτό το μοντέλο βραχίονα. Η πραγματική μέγιστη εμβέλεια ενός βραχίονα είναι συνήθως 10-15% μεγαλύτερη από τη διάμετρο μέτρησης.
Σε γενικές γραμμές συστήνεται η χρήση ενός βραχίονα σε εύρος όχι μεγαλύτερο από τα ¾ του ονομαστικού  εύρους μέτρησης.
Οι φορητοί μετρητικοί βραχίονες Absolute Arm της Hexagon MI διατίθενται και στις 3 σειρές 83,85 και 87 σε επτά μεγέθη -διαμέτρους όγκου μέτρησης 1,2m 2,0m,  2,5m 3,0m 3,5m 4,0m και 4,5m.

Σειρά1.2 m2.0 m2.5 m3.0 m3.5 m4.0 m4.5 m
83
85
87

 2. ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι η ακρίβεια είναι σαφώς καλύτερη όσο μικρότερος είναι ο βραχίονας και όσο λιγότερους άξονες κίνησης διαθέτει.
Για να διασφαλιστούν οι προδιαγραφές ακρίβειας θα πρέπει ο μετρητικός βραχίονας να συνοδεύεται από Πιστοποιητικό Διακρίβωσης και να είναι πιστοποιημένος, αναλόγως τον τύπο του βραχίονα, σύμφωνα με τα ακόλουθα διεθνή πρότυπα:

– Βραχίονες 6-Axis, Διεθνές Πρότυπο: ISO 10360-12.
– Βραχίονες 7-Axis, Διεθνές Πρότυπο: ISO 10360-8 Παράρτημα D, το οποίο θα καλύπτει την ακρίβεια βραχίονα και scanner μαζί.
Τα μοντέλα Absolute Arm της Hexagon MI διατίθενται σε τρεις (3) σειρές και συγκεκριμένα τις 83, 85 & 87 και η διαφορά ανάμεσα τους έγκειται κυρίως στην απόδοση ακρίβειας.
Σειρά 83, θεωρείται ως entry level  προσφέροντας βραχίονές με ένα ικανοποιητικό επίπεδο ακρίβειας με μια μικρού ύψους επένδυση. Ενδείκνυται κυρίως για τους χρήστες που έχουν βασικές απαιτήσεις μετρήσεων.
-Σειράς 85, αποτελεί την All in One λύση, παρέχοντας την υψηλή μετρητική ακρίβεια σε μια πολύ καλή τιμή για την κάλυψη ευρέως φάσματος εφαρμογών.
-Σειρά 87, είναι η απόλυτη λύση για φορητές μετρήσεις υψηλής ακριβείας. Πολύ απλά οι καλύτεροι φορητοί βραχίονες μέτρησης που διατίθενται σήμερα στην παγκόσμια αγορά.

 3. ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΞΟΝΩΝ- ΤΥΠΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
Οι μετρητικοί βραχίονες Absolute Arm της HEXAGON διατίθενται σε τρεις (3) τύπους ανάλογα με τον αριθμό των αξόνων κίνησης και το εύρος μέτρησης.
1. Absolute Arm 7-axis
2. Absolute Arm 6-axis
3. Compact Absolute Arm
Όλοι οι ανωτέρω βραχίονες μπορούν να φέρουν δύο τύπων αισθητήρια.
– Αισθητήριά μέτρησης με επαφή
– Αισθητήρια 3D Laser σάρωσής.

Επιλέξτε ένα βραχίονα Absolute Arm 7-Axis αν η εφαρμογές σας είναι 3D laser σάρωση συνδυασμένη με εργονομία.
Οι βραχίονες Absolute Arm 7- Axis αποτελούν την ναυαρχίδα της σειράς Absolute Arm. Προσφέρουν μετρήσεις με αισθητήρα επαφής υψηλής ακρίβειας αλλά και γρήγορη και ακριβή Laser 3D σάρωση. Αποτελούν είναι ένα πραγματικά πολυλειτουργικό εργαλείο μέτρησης που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ευρύτατο φάσμα μετρολογικών προκλήσεων.
Επιλέξτε ένα βραχίονα Absolute Arm 6-Axis για μετρήσεις πολύ υψηλής ακρίβειας με αισθητήριο επαφής.
Οι βραχίονες Absolute Arm 6-Axis προορίζονται για εφαρμογές, όπου  επικεντρώνονται σε μετρήσεις με αισθητήρα επαφής αλλά υπάρχει και η δυνατότητα αναβάθμισης με 3D Laser Scanner
Επιλέξτε τον Absolute Arm Compact αν η εφαρμογή σας είναι η μέτρηση μετρίου μεγέθους τεμαχίων με εξαιρετικά υψηλό βαθμό ακρίβειας. Ο Absolute Arm Compact είναι ο πιο ακριβής και πιο φορητός βραχίονας μέτρησης στον κόσμο. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η μέτρηση εντός μια εργαλειομηχανής.

4. Τύπος των Encoders.
Η τεχνολογία των encoders είναι σημαντική γιατί θα σας επιτρέψει να διασφαλίσετε την μελλοντική ακρίβεια αλλά και επαναληψιμότητα των μετρήσεων του βραχίονα.
Όλοι οι βραχίονες της Absolute Arms HEXAGON ΜΙ διαθέτουν τους πλέον σύγχρονους encoders τελευταίας τεχνολογίας: Absolute Encoders

5. Εργονομία & Βάρος.
Γνωρίζοντας ότι ο βραχίονας είναι μια συσκευή η οποία θα την χειρίζεται ο χρήστης χειροκίνητα και για αρκετό χρόνο, είναι επιτακτική ανάγκη η μελέτη της εργονομίας του βραχίονα αλλά και η κατασκευή του από ελαφριά υλικά, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η άνετη πολύωρη λειτουργία του.
Όλοι οι βραχίονες της HEXAGON MI χαρακτηρίζονται από κορυφαία εργονομία και ακόμα και ο βαρύτερος μετρητικός βραχίονας της δεν ξεπερνάει τα 11 kgr βάρος

6. Υλικό & Τεχνολογία Κατασκευής
Λόγω των δύσκολων βιομηχανικών συνθηκών π.χ. σκόνη, ακραίες θερμοκρασίες κ.α ο βραχίονας θα πρέπει να έχει ανθεκτική κατασκευή αλλά και αντικραδασμική προστασία. Θα πρέπει να είναι κατασκευασμένος από υλικά με την μικρότερη θερμική αγωγιμότητα (π.χ. ανθρακονήματα).
Θα πρέπει να έχει μελετηθεί η ισορροπία και η χαμηλή τριβή στην κίνηση.
Οι άξονες-σωλήνες των Absolute Arms είναι κατασκευασμένοι από υψηλής τεχνολογίας ανθρακονήματα.

7. Ευκολία στην χρήση μέσω ουσιαστικής αλληλεπίδρασης βραχίονα & χρήστη
Κατά πάσα πιθανότητα οι συνθήκες εργασίας που θα επικρατούν κατά την διάρκεια των μετρήσεων με τον βραχίονα θα είναι ιδιαίτερες π.χ χαμηλός φωτισμός, θορυβώδες περιβάλλον κ.α. Για αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό να υπάρχει μια ανεμπόδιστη αλληλεπίδραση με τον χρήστη μέσω ακουστικών και οπτικών σημάτων αλλά και δονήσεων που μπορούν να μεταφερθούν στον καρπό του βραχίονα.
Οι Absolute Arms  διαθέτουν οθόνη ενδείξεων στον καρπό στην οποία φαίνονται όλες οι σημαντικές πληροφορίες.

8. Συνδεσιμότητα μεταξύ βραχίονα και Η/Υ.
Η δυνατότητα ασύρματης – WiFi -μεταφοράς των δεδομένων σάρωσης -αντί για την χρήση καλωδίου USB ή δικτύου, επιτρέπουν στον χρήστη τη δυνατότητα μετάδοσης δεδομένων σάρωσης σε περιβάλλοντα όπου μολυσματικοί παράγοντες μπορούν να διαβρώσουν ή να κόψουν καλώδια.
Οι βραχίονες Absolute Arms διαθέτουν την δυνατότητα σύνδεσης με τον Η/Υ μέσω WiFi.

9. Πλήθος προαιρετικών παρελκομένων – accessories
Θα πρέπει να υπάρχει μια πλούσια γκάμα από προαιρετικά παρελκόμενα έτσι ώστε να είστε σε θέση εύκολα να καλύψετε μελλοντικές εφαρμογές σας.
Η HEXAGON ΜΙ προσφέρει πάνω από 100 προαιρετικά παρελκόμενα

10. Διάρκεια μπαταρίας- Αυτονομία
Η αυτονομία της μπαταρίας είναι σημαντική αφού ενδέχεται ο βραχίονας να χρησιμοποιηθεί εκτός του εργοστασιακού χώρου, όπου δεν θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι ουσιαστικό για τον χειριστή να είναι σε θέση να ολοκληρώσει απρόσκοπτα τις εργασίες.
Οι βραχίονες Absolute Arm συνοδεύονται από μπαταρίες μεγάλης αυτονομίας

11. Ευκολία χρήσης του Λογισμικού
Το μετρητικό λογισμικό θα πρέπει να είναι ευέλικτό αλλά και να διαθέτει χρηστικό γραφιστικό περιβάλλον. Θα πρέπει να είναι εύκολα παραμετροποιήσιμο από τον χρήστη με στόχο να δίνει τις εκθέσεις των μετρήσεων που επιθυμεί ο χειριστής.
Το λογισμικό PCDMIS Portable εγγυάται την εύκολη χρήση του βραχίονα ακόμα και από χρήστες χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία σε μετρητικά λογισμικά.

12. Υποστήριξη από τον τοπικό αντιπρόσωπο.
Ζητήστε το πελατολόγιο και ελάτε σε επαφή με υπάρχοντες πελάτες έτσι ώστε να είστε σίγουροι για την μελλοντική σας υποστήριξη.
Με ένα πελατολόγιο πάνω από 100 CMMs θα ήταν χαρά μας να σας το στείλουμε όπως και να μάθουμε ότι επικοινωνήσατε με έναν υπάρχοντα πελάτη μας.