Οδηγός επιλογής Laser Χάραξης

 

ΧΑΡΑΞΗ & ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ

Πως να επιλέξετε το πλέον κατάλληλo σύστημα χάραξης με Laser για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων σας

Τα τελευταία χρόνια, η ιχνηλασιμότητα (traceability) έχει καταστεί ένα από τα θεμελιώδη θέματα του παγκόσμιου εμπορίου, ειδικά για τις μεγαλύτερες βιομηχανίες που χρησιμοποιούν προϊόντα από πολλούς και  διαφορετικούς υπεργολάβους στις διαδικασίες παραγωγής τους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό για τις εταιρείες να βρουν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο παρακολούθησης των προϊόντων τους και να διασφαλίσουν την πλήρη ιχνηλασιμότητα όλων των σχετικών λειτουργιών, από τη δημιουργία έως την παράδοση στον καταναλωτή.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι εταιρείες αναζητούν τα καλύτερα εργαλεία ιχνηλασιμότητας για τα προϊόντα τους είναι ότι η ιχνηλασιμότητα είναι πλέον συνώνυμη με τη βελτίωση της αντίληψης της μάρκας στην αγορά, την αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση του κόστους διαχείρισης και συντήρησης.

 

Laser Χάραξη-Σήμανση

Πλήθος εταιρειών χρησιμοποιούν συστήματα χάραξης με Laser για την εξασφάλιση της επιθυμητής ιχνηλασιμότητας. Τα συστήματα χάραξης με Laser έχουν επικρατήσει πλέον παγκοσμίως, έναντι των υπόλοιπων μεθόδων χάραξης όπως χάραξη με ακίδα, inkjet, ηλεκτροχημική χάραξη κ.α.

Η σήμανση με Laser προσφέρει την καλύτερη λύση ιχνηλασιμότητας για σχεδόν όλα τα αντικείμενα είτε είναι κατασκευασμένα από πλαστικό είτε μέταλλο, μπορείτε να χαράξετε έναν μόνιμο κωδικό αναγνώρισης. Επιπλέον,  το Laser εγγυάται ένα βέλτιστο αποτέλεσμα ακόμη και σε πολύ μικρά ή πολύπλοκα τεμάχια.

 

Πλεονεκτήματα της Laser Σήμανσης-Χάραξης

Μερικά από τα πλεονεκτήματά της Laser χάραξης έναντι άλλων τεχνολογιών είναι:

 • Ποιότητα

Η σήμανση με Laser εγγυάται πολύ υψηλή ακρίβεια, ακόμη και με πολύπλοκες γεωμετρικές λεπτομέρειες και σε πολλούς τύπους υλικών

 • Ευελιξία

Το σημείο της δέσμης Laser είναι πολύ μικρό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί εύκολα να χαράξει σε μέρη του προϊόντος που έχουν δύσκολη πρόσβαση

 • Μείωση κόστους παραγωγής & συντήρησης

Η σήμανση με Laser είναι η πλέον οικονομική έναντι άλλων συστημάτων ιχνηλασιμότητας, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κόστος συντήρησης ή διάθεσης αποβλήτων υλικών

 • Ανθεκτικότητα

Η σήμανση με Laser είναι ανεξίτηλη και σχεδόν αδύνατο να υποστεί ζημιά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιπτώσεις όπου πρέπει να λαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με ένα κατεστραμμένο προϊόν ή μετά από μεγάλο χρονικό διάστημ

 • Αυτοματοποίηση

Ένα σύστημα Laser μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί μια διαδικασία βιομηχανικής παραγωγής για εξοικονόμηση χρόνου και κόστους. Τα συστήματα σήμανσης Laser έχουν σχεδιαστεί για να είναι εξαιρετικά δυναμικά, ενσωματωμένα και διαμορφώσιμα σύμφωνα με τις ανάγκες της παραγωγής.

 Αρχή Λειτουργίας

Η αρχή λειτουργίας των συστημάτων Laser χάραξης έγκειται σε μία δέσμη Laser που εξέρχεται από ένα φακό. Η δέσμη δεν κατευθύνεται απευθείας στο αντικείμενο προς χάραξη, αλλά πρώτα ανακλάται σε ειδικού τύπου καθρέπτες. Οι καθρέπτες κινούνται πολύ γρήγορα και με ελάχιστη αδράνεια. Όταν η παραγόμενη δέσμη πέφτει πάνω στην επιθυμητή επιφάνεια, τότε η χάραξη πραγματοποιείται είτε γιατί εξαχνώνεται είτε γιατί αλλάζουν οι ιδιότητες του υλικού.

7 σημεία που θα πρέπει να προσέξετε πριν την αγορά ενός συστήματος Laser χάραξης

Επειδή υπάρχουν πολλά διαθέσιμα μοντέλα και τεχνολογίες, πέραν της τιμής του Laser συστήματος, θα ήταν πολύ χρήσιμο πριν την αγορά να μελετήσετε  τα παρακάτω στοιχεία, μόνον τότε θα είστε σίγουροι για την ορθότητα της επιλογής σας.

 1. Ποιους τύπους υλικών σας ενδιαφέρει να χαράξετε
 2. Ποια ισχύ του Laser σας καλύπτει
 3. Ποιος είναι ο μέγιστος ωφέλιμος χώρος χάραξης
 4. Τροχήλατο, Φορητό, ή αυτόματο σύστημα
 5. Ευκολία στην χρήση του λογισμικού
 6. Υποστήριξη πριν και μετά την πώληση
 7. Πλήθος προαιρετικών παρελκόμενων

 

 1. Ποιους τύπους υλικών σας ενδιαφέρει να χαράξετε

Για να απαντήσετε σε αυτήν την ερώτηση θα πρέπει να γνωρίσετε τις διαφορετικές τεχνολογίες Laser Χάραξης που υπάρχουν και χρησιμοποιούνται αναλόγως των υλικών που θέλουμε να χαράξουμε.
Τα συστήματα Laser χάραξης χρησιμοποιούν κυρίως δύο τεχνολογίες:

1) Χάραξη με χρήση Θερμής Δέσμης

2) Χάραξη με χρήση Ψυχρής Δέσμης

 

1) Συστήματα Laser Χάραξης Θερμής Δέσμης

Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι τα συστήματα που χρησιμοποιούν θερμή δέσμη μπορούν να χαράξουν με ευκολία και σε βάθος  υλικά με μεγάλη σκληρότητα, όπως:

 • Όλα τα Μέταλλα, όπως επίσης και επικαλυμμένα μέταλλα.
 • Σκληρά Πλαστικά, Καουτσούκ, Ανθρακονήματα κ.ά

 

Υπάρχουν δύο κύριες τεχνολογίες χάραξης με Θερμή δέσμη laser και συγκεκριμένα:

 • Fiber Laser
 • Mopa Laser

 

Laser Χάραξη με τεχνολογία Fiber Laser

Τα συστήματα Fiber Laser είναι τα πιο διαδεδομένα συστήματα παγκοσμίως και αποτελούν την εξέλιξη των συστημάτων YAG. Ο ονομαστικός χρόνος ζωής τους ξεπερνά τις 100.000 ώρες λειτουργίας.

Όλα τα συστήματα Fiber που κατασκευάζει η HBS διατίθενται με την αναγνωρισμένη  ποιότητας πηγή Laser Raycus, η οποία προσφέρει μέγιστη απόδοση και εξασφαλισμένη αντοχή και είναι σχεδιασμένη, έτσι, ώστε να λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, 7 φορές την εβδομάδα χωρίς καμία απαίτηση συντήρησης.

Laser Χάραξη με τεχνολογία Mopa Laser

Τα συστήματα Mopa ανήκουν και αυτά ουσιαστικά στην κατηγορία των Fiber Laser (έχουν ορισμένες διαφορές στον τρόπο παραγωγής της δέσμης), ωστόσο το εύρος της συχνότητας που χρησιμοποιούν είναι μεγαλύτερο συγκριτικά με των απλών Fiber.

Αυτή τους η δυνατότητα τα καθιστά κατάλληλα για:

 • Ποιοτικότερη χάραξη σε μέταλλα με υψηλή αντανάκλαση (χαλκός, μπρούντζος, χρυσός κ.α.)
 • Έγχρωμη χάραξη σε ανοξείδωτα
 • Δυνατότητα και για πιο σκούρα αποτύπωση σε αλουμίνιο

Το μοντέλο Mopa της HBS είναι το HBSMP30 , το οποίο διαθέτει “Repetiton Frequency” 10-500κΗΖ., δύναται να χαράξει 2 φορές ταχύτερα από τα υπόλοιπα συστήματα χάραξης με Laser και σε ορισμένα υλικά έως και 5 φορές.

 

2)  Συστήματα Laser Χάραξης Ψυχρής Δέσμης

Τα συστήματα Laser χάραξης που παράγουν ψυχρή δέσμη είναι τα CO2 και τα Ultraviolet.

Laser Χάραξη με τεχνολογία CO2


H τεχνολογία CO2 έχει πολύ καλή απόδοση χάραξης σε οργανικά υλικά όπως ξύλο, χαρτί, δέρμα πλαστικά πλαστικό φιλμ κ.ά και σε οποιοδήποτε πλαστικό υλικό. Λόγω της ψυχρότητας της δέσμης δεν μπορεί να χαράξει ικανοποιητικά σε μέταλλα.

Laser Χάραξη με τεχνολογία Ultraviolet

Τα συστήματα χάραξης Ultraviolet είναι κατάλληλα για την χάραξη διαφανών υλικών π.χ γυαλί, κεραμικών κ.ά.

 

2. Ποια ισχύ του Laser σας καλύπτει

Το επόμενο θέμα που θα πρέπει να μελετήσετε είναι η ισχύς του laser. Η ισχύς του Laser μετριέται σε Watt. Όσο περισσότερα Watt τόσο ισχυρότερο είναι το Laser. Τα συστήματα χάραξης της HBS διατίθενται με πηγές Laser ποικίλων ισχύων (10, 20, 30, 50, 100 W κ.ά.). Ακόμα και αν αγοράσετε ένα Laser χαμηλής ισχύς, μπορείτε πάντα να το αναβαθμίσετε με μια πηγή υψηλότερης ισχύος π.χ. να ξεκινήσετε από τα 20 watt και στη συνέχεια να το αναβαθμίσετε στα 50 watt. Τα συνηθέστερα είναι τα συστήματα ισχύος 20 ή 50 Watt.
Η ισχύς του Laser είναι πιο σημαντική για περιπτώσεις κοπών. Είναι σημαντικό να γνωρίζεται ότι το πάχος του υλικού που μπορεί να κόψει ένα Laser καθορίζεται από το σημείο εστίασης του φακού και όχι από την ισχύ του Laser. Έτσι, η προσθήκη ενός πιο ισχυρού laser δεν θα σας επιτρέψει να κόψετε ένα χονδρότερο υλικό, αλλά θα σας επιτρέψει να κόψετε γρηγορότερα και πιο αξιόπιστα. Με ένα πιο αδύναμο Laser θα πρέπει να επιβραδύνετε το Laser για να μπορέσετε να κάνετε καλή κοπή (πιο πολλά περάσματα).

 

3. Ποιος είναι ο μέγιστος ωφέλιμος χώρος χάραξης

Το μέγιστο μέγεθος του τεμαχίου που θα θέλατε να χαράξετε θα σας προσδιορίσει και τον μέγιστο ωφέλιμο χώρο χάραξης του Laser.  Ένα σύστημα με μεγάλο ωφέλιμο χώρο θα σας βοηθήσει να χαράξετε μεγαλύτερα τεμάχια, αλλά επίσης και να χαράξετε πολλά μικρότερα κομμάτια ταυτόχρονα και όχι ένα κάθε φορά.

Η κεφαλή του Laser θα πρέπει να απέχει συγκεκριμένη απόσταση από το δοκίμιο. Για τον λόγο αυτό συνίσταται το σύστημα χάραξης να φέρει σύστημα εστίασης (focus) ή αποστάτη.

Όλα τα σταθερά-τροχήλατα μοντέλα της HBS διατίθενται με χειροκίνητο  αλλά και με αυτόματο μηχανισμό σύστημα εστίασης, για την οριοθέτηση του ύψους χάραξης με το πάτημα ενός κουμπιού (Motorized).

 

4. Τροχήλατο, φορητό ή αυτόματο σύστημα

Τα σταθερά-τροχήλατα συστήματα είναι κατάλληλα για χαράξεις μικρού όγκου εξαρτημάτων που μπορούν να τοποθετηθούν πάνω στην επιφάνεια χάραξης.

Τα σταθερά συστήματα Laser που προσφέρει η HBS προσφέρονται με ροδάκια (τροχήλατα) για την εύκολη μεταφορά των συστημάτων εντός της παραγωγής

Ένα φορητό σύστημα θα πρέπει να επιλεγεί σε περίπτωση όπου τα υλικά/εξαρτήματα είναι ογκώδη ή βαριά ή η χάραξη πρέπει να πραγματοποιηθεί πάνω σε μία υπάρχουσα κατασκευή. Έτσι, θα έχετε την μέγιστη δυνατή ευελιξία και αυτονομία.

Το μοντέλο HBSGQ20C της HBS μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φορητό αλλά και ως σταθερό, αφού  μπορεί να προσφερθεί προαιρετικά και με τραπέζι στήριξης της κεφαλής.

Ένα αυτόματο σύστημα θα ήταν ιδανικό  για να το εντάξετε στην παραγωγή έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί για μαζικής κλίμακας χαράξεις.

Το σταθερό σύστημα Laser HBSGQ20D της HBS, μπορεί να ενσωματωθεί σε ταινιόδρομο, για χάραξεις μαζικής παραγωγής. Διαθέτει αισθητήριο ανίχνευσης κίνησης ώστε να συγχρονίζεται η δέσμη χάραξης με το υπό κίνηση εξάρτημα. Παράλληλα, έχει την δυνατότητα να υλοποιεί και τις πιο απαιτητικές εφαρμογές για χάραξη σε ταινιόδρομο, αφού η κεφαλή χάραξης μπορεί να μετακινηθεί και στους τρεις άξονες Χ, Υ, Ζ.

 

5. Ευκολία στην χρήση του λογισμικού

Ένα υπερσύγχρονο σύστημα χάραξης Laser απαιτεί ένα ολοκληρωμένο λογισμικό χάραξης. Το λογισμικό θα πρέπει να είναι εύκολο στην χρήση (ιδανικά σε περιβάλλον windows). Οι λειτουργίες του λογισμικού θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι χρήστες θα μάθουν γρήγορα  & εύκολα τις βασικές αρχές προγραμματισμού που απαιτούνται για να αρχίσουν να παράγουν επιτυχημένα αποτελέσματα.

Το λογισμικό χάραξης Laser θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη βιβλιοθήκη με γραμματοσειρές. Το λογισμικό θα πρέπει να συνεργάζεται με προγράμματα όπως το CorelDraw ή οποιοδήποτε άλλο πακέτο λογισμικού με βάση το HPGL (.plt), για την δημιουργία  απεριόριστων σχεδίων, λογότυπων κ.ά.

 

6. Υποστήριξη πριν όσο και μετά την πώληση

Η εταιρεία μας είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος της HBS Κίνας η οποία θεωρείται μια εκ των κορυφαίων κατασκευαστριών συστημάτων χάραξης Laser παγκοσμίως, με πολλά εγκατεστημένα συστήματα σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.

Η ποιότητα των συστημάτων Laser που προσφέρει έγκειται τόσο στην πολύχρονη εξειδίκευση της, όσο και στο ότι τα συστήματά της διατίθενται μόνο με τις καλύτερες πηγές Laser.

Η εταιρεία μας διαθέτει πλήρως την απαραίτητη τεχνογνωσία αλλά και το εξειδικευμένο προσωπικό για την πλήρη τεχνική κάλυψη, εγκατάσταση, εκπαίδευση κ.α.  των μηχανημάτων.

 

7. Πλήθος παρελκόμενων

Ο οίκος HBS διαθέτει ένα μεγάλο πλήθος από προαιρετικά παρελκόμενα όπως για παράδειγμα:

 • Διαιρέτης/τσοκ, για την χάραξη κυλινδρικών τεμαχίων
 • Συστήματα αναρρόφησης των προϊόντων της καύσης κ.ά
 • Θάλαμος προστασίας για την εξασφάλιση της ασφάλειας του χειριστή
 • Συστήματα στερέωσης των τεμαχίων

 

 

Γενικές Παρατηρήσεις

 • Για την προστασία από τυχόν υπερφορτώσεις του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, συνίσταται η σύνδεση του συστήματος χάραξης με ένα τροφοδοτικό αδιάλειπτης παροχής (UPS)
 • Για την ασφάλεια του χειριστή είναι σημαντικό το laser να διαθέτει συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές νόρμες Επίσης, δεν πρέπει ποτέ  ο χειριστής να κοιτάει απευθείας την παραγόμενη δέσμη Laser. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την χρήση ειδικών γυαλιών.