Καλάθι

κλείσιμο

Διακριβώσεις Οργάνων

Στην QControl προσφέρουμε υπηρεσίες που καλύπτουν ανάγκες που ανήκουν σε ένα ευρύ φάσμα αναγκών, από την παροχή, τον έλεγχο και την συντήρηση εξοπλισμού και εγκαταστάσεων

Ο στόχος της διακρίβωσης/βαθμονόμησης είναι να ελαχιστοποιηθούν οποιεσδήποτε αβεβαιότητες μέτρησης εξασφαλίζοντας την ακρίβεια των μετρήσεων. Η διακρίβωση ποσοτικοποιεί τα σφάλματα και ελέγχει τις αβεβαιότητες με στόχο να κυμαίνονται σε αποδεκτό επίπεδο.Η Qcontrol μπορεί να σας προσφέρει Υπηρεσίες Διακρίβωσης του εξοπλισμού σας σύμφωνα με διεθνή πρότυπα.
Παραδειγματικά θα αναφέρουμε:

 • Μετρητικές Μηχανές Συντεταγμένων
 • Οπτικά Μετρητικά Συστήματα
 • Φορητούς & Σταθερούς Φασματογράφους XRF και OES.
 • Μηχανές ελέγχου συσκευασίας (π.χ. Heat Sealers, Hot Tack κ.α)

Επίσης, σε συνεργασία με Πιστοποιημένα Εργαστήρια Διακριβώσεων μπορούμε να σας προσφέρουμε Πιστοποιητικά Διακρίβωσης για τα περισσότερα κλασσικά όργανα μετρήσεων όπως:

 • Παχύμετρα, μικρόμετρα
 • Ζυγοί, δυναμόμετρα και δυναμόκλειδα
 • Θερμόμετρα, Υγρασιόμετρα κ.α

Τέλος, η Qcontrol προσφέρει πρότυπα για την ενδοεπιχειρησιακή διακρίβωση, όπως για παράδειγμα:

 • Πρότυπα μήκη για τον έλεγχο οργάνων μέτρησης διαστάσεων
 • Πρότυπα βάρη για τον έλεγχο ζυγών
 • Πρότυπα σκληρότητας για τον έλεγχο σκληρομέτρων
 • Πρότυπα σύστασης για τον έλεγχο φασματογράφων κ.α.

Ας δούμε όμως, λίγο πιο αναλυτικά, τι ακριβώς είναι η διακρίβωση ενός μετρητικού οργάνου και ποια είναι τα οφέλη που μπορείτε να έχετε από την διακρίβωση του εξοπλισμού σας. 

Ορισμός της Διακρίβωσης

Η Διακρίβωση ή αλλιώς Βαθμονόμηση μιας συσκευής καταδεικνύει την ποιότητα των μετρήσεων που καταγράφονται με τη χρήση ενός εξοπλισμού. Η διακρίβωση μιας συσκευής,  ορίζεται στον χώρο της μετρολογίας, ως η σύγκριση ανάμεσα στην προς μελέτη συσκευή και σε ένα πρότυπο βαθμονόμησης γνωστής ακρίβειας. Τέτοιο πρότυπο μπορεί να είναι μια άλλη συσκευή γνωστής ακρίβειας ή μια συσκευή η οποία παράγει την προς μέτρηση ποσότητα ή τέλος ένα κατασκευασμένο  αντικείμενο γνωστής ακρίβειας.

Ένας άλλος ορισμός για την διακρίβωση είναι: Η διαδικασία διαμόρφωσης ενός οργάνου για να διασφαλιστεί ότι παρέχει μια ακριβή μέτρηση.

Πλεονεκτήματα από την διακρίβωση του εξοπλισμού σας

Η ακρίβεια των οργάνων μέτρησης υποβαθμίζεται με την πάροδο του χρόνου, έτσι η διακρίβωση τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι ο καλύτερος τρόπος ελαχιστοποίησης αυτής της υποβάθμισης και διατήρησης της ακρίβειας του εξοπλισμού σας.

Ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν μια συσκευή μέτρησης, όπως το περιβάλλον ή το σφάλμα χρήστη, μια σωστή διακρίβωση είναι ένα μεγάλο πρώτο βήμα στην επίλυση προβλημάτων.

Ένα μη διακριβωμένο όργανο μακροπρόθεσμα θα αποβεί πολύ δαπανηρό, δεδομένου ότι το απρόβλεπτο κόστος που μπορεί να προκύψει από ανακριβείς μετρήσεις μπορεί γρήγορα να γίνει πολύ μεγάλο.

Γιατί είναι σημαντικό να διακριβώνεται τον εξοπλισμό σας;

Η διακρίβωση και η συντήρηση του μετρητικού εξοπλισμού εξοικονομεί χρόνο, προσπάθεια και χρήμα. Η επένδυση σε αξιόπιστα και ακριβή όργανα μετρήσεων θα βελτιώσει τις διαδικασίες και θα βοηθήσει στην επίτευξη υψηλών στόχων.

Μεταξύ άλλων ορισμένα από τα οφέλη που προκύπτουν από την διακρίβωση είναι:

 • Εξασφαλίζει σωστές μετρήσεις της μάζας, του όγκου, του μήκους, της ηλεκτρικής ενέργειας, της ροής, της πίεσης, της θερμότητας και της θερμικής ενέργειας
 • Εξοικονομεί χρήματα μειώνοντας τα ελλατωματικά προϊόντα λόγω μετρήσεων ακριβείας
 • Επιτρέπει την ομαλή διαδικασία παραγωγής

Ενδοεπιχειρησιακή  βαθμονόμηση και οφέλη.

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της δημιουργίας μιας μονάδας διακριβώσεων εντός της επιχείρησης σας είναι ότι θα μπορεί να διακριβώνεται συχνότερα το τμήμα του εξοπλισμού που σας ενδιαφέρει. Σαν αποτέλεσμα θα υπάρχει μεγάλο όφελος τόσο σε χρόνο όσο και κόστος, αφού ο εξοπλισμός δεν θα χρειάζεται να μεταφέρεται διαρκώς σε εξωτερικό εργαστήριο διακριβώσεων. Ωστόσο, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τηρείτε τις συστάσεις των κατασκευαστών για να οργανώσετε αξιόπιστα τους χρόνους και τις συνθήκες των διακριβώσεων.

Κάθε πότε πρέπει να διακριβώνετε τον μετρητικό σας εξοπλισμό;

Δεν υπάρχει κάποιος αυστηρός κανόνας σχετικά με το πότε θα πρέπει να γίνει μια επαναδιακρίβωση ενός μετρητικού οργάνου. Καλό θα ήταν σε αυτό το σημείο να ακολουθούνται οι συστάσεις και οδηγίες του κατασκευαστή. Σαν γενικό κανόνα θα λέγαμε ότι ο εξοπλισμός θα πρέπει να διακριβώνεται τόσο συχνά όσο η σπουδαιότητα του στην παραγωγική αλλά και ελεγκτική διαδικασία. Σαν γενικό κανόνα είθισται ο εξοπλισμός να διακριβώνεται σε ετήσια βάση.Οι καταγεγραμμένες και τακτικές διακριβώσεις διασφαλίζουν ότι τα όργανα μέτρησης & ελέγχου είναι όσο το δυνατόν ακριβέστερα και αξιόπιστα.

Scroll To Top
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies από εμάς.