Μηχανουργείο ΚΑΤΑΡΑΣ – Εγκατάσταση Μετρητικής Μηχανής Συντεταγμένων Πολλαπλών Αισθητήρων NIKON NEXIV VMZ

Στην προμήθεια της Μετρητικής Μηχανής Συντεταγμένων Πολλαπλών Αισθητήρων – Multisensory CMM NEXIV VMZ – της NIKON Ιαπωνίας, προχώρησε το μηχανουργείο Κατάρας CNC Machining, σε συνεργασία με την QCONTROL.

Η απόφαση για την προμήθεια της 2ης μετρητικής μηχανής συντεταγμένων του μηχανουργείου Κατάρας, πάρθηκε στα πλαίσια της αναπτυξιακής στρατηγικής της εταιρείας, την συνεχή βελτιστοποίηση των διαδικασιών της παραγωγής, καθώς και την κάλυψη των αυξανόμενων απαιτήσεων που προκύπτουν από τον σχεδιασμό νέων προϊόντων υψηλών τεχνικών προδιαγραφών.

Η νέα μετρητική μηχανή έρχεται συμπληρωματικά στον ήδη υπάρχοντα – εξεζητημένο εξοπλισμό ποιοτικού ελέγχου της εταιρείας, για την κάλυψη επιπρόσθετων εφαρμογών με απαιτήσεις σε:

  • Μετρήσεις υψηλής ακριβείας διαστάσεων μικρότερων από 0,5mm
  • Αυτοματοποιημένες και γρήγορες μετρήσεις τεμαχίων, για τον έλεγχο των ενδιάμεσων φάσεων της κατεργασίας, με εναλλαγές κατεργασιών μεταξύ Πενταξονικού CNC και Ηλεκτροδιάβρωσης

Η επιλογή του συστήματος NIKON NEXIV VMZ,  έγινε λόγω της υψηλής ποιοτικής κατασκευής, της προηγμένης τεχνολογίας που διαθέτει και της διασφαλισμένης ικανότητας εκτέλεσης ταχύτατων και αξιόπιστων μετρήσεων. Δηλαδή τις προδιαγραφές σε Ταχύτητα, Ακρίβεια και Αξιοπιστία, που ικανοποιούν τα απαιτητικά πρότυπα της Ιαπωνικής βιομηχανίας και ταιριάζουν απόλυτα στην ποιότητα του εξοπλισμού που διαθέτει το μηχανουργείο Κατάρας.

Η Multisensory CMM – NEXIV VMZ είναι το πιο σύγχρονο και εξελιγμένο σύστημα που διαθέτει η NIKON Metrology για την 3D Μέτρηση με Οπτικούς Αισθητήρες Video και Laser.  Οι συγκεκριμένες τεχνολογίες είναι οι μοναδικές που προσφέρουν την μέτρηση εξαρτημάτων (μεταλλικών, πλαστικών και ηλεκτρονικών), με μικρού μεγέθους κατασκευαστικές λεπτομέρειες που έχουν απαιτήσεις σύνθετων γεωμετρικών χαρακτηριστικών. Συγκεκριμένα το ΝΙΚΟΝ NEXIV VMZ καλύπτει την μέτρηση εξαρτημάτων 300x200x200mm, βάρους έως 20Kg, προσφέροντας τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

  • Ακρίβειες Χ,Υ,Z από 1,2μm
  • Αυτοματοποιημένες Μετρήσεις Πολλαπλών Τεμαχίων, με την μεγαλύτερη ταχύτητα της βιομηχανίας
  • Δυνατότητα Laser Σάρωσης έως και 1000 σημεία/δευτερόλεπτο για:
    – την μέτρηση – αντιγραφή του υψομετρικού προφίλ στο Z, με ακρίβεια 1,2μm
    – την μέτρηση παραμέτρων τραχύτητας (Ra)
  • Μεγέθυνση 540x, Μεγάλο βάθος εστίασης 50mm, Φωτισμό Περιμετρικό LED – 3 επιπέδων και 8 τμημάτων – για την μέτρηση πολύπλοκων λεπτομερειών
  • Προηγμένο λογισμικό «AutoMeasure» με CAD to Part Comparison, Offline Programming, Profile Shape Analysis Program κ.π.α.

Ένας επιπρόσθετος και εξίσου σημαντικός λόγος της επιλογής της Multisensory CMM NEXIV VMZ – της NIKON, ήταν και η υποστήριξη του συστήματος από την QCONTROL. Αρχικά, στην φάση της επιλογής του μηχανήματος, οι συνεργάτες της QCONTROL, έδρασαν συμβουλευτικά με την ανάλυση των διαθέσιμων τεχνολογιών, την καταγραφή των αναγκών του μηχανουργείου και την πραγματοποίηση μετρήσεων επίδειξης. Στη συνέχεια, με την παράδοση, η εγκατάσταση και η εκπαίδευση πραγματοποιούνται από τους πιστοποιημένους, από την NIKON, Έλληνες τεχνικούς της QCONTROL.