DETURBO – Εγκατάσταση LK METROLOGY CMM Altera C 7.7.5. – SHINING 3D Freescan Combo – HITACHI PMI Master Pro 2

Στην προμήθεια των πλέον σύγχρονων συστημάτων μέτρησης για την αποτύπωση γεωμετρικών και ελεύθερων μορφών και την αναγνώριση υλικών, προχώρησε η εταιρεία DETURBO, προκειμένου να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις Ποιοτικού Ελέγχου και Αντίστροφης Μηχανολογίας.

Έχοντας ξεκινήσει την συνεργασία της με την QCONTROL, με την προμήθεια Υψομετρικού Γράφτη, Τραχύμετρου, Σκληρόμετρου κ.α. οργάνων για την πρωταρχική αναβάθμιση των δυνατοτήτων μέτρησης, προχώρησε και στην ολοκλήρωση του εργαστηρίου της με την προμήθεια του παρακάτω εξοπλισμού μέτρησης:

 

Ο φασματογράφος PMI Master Pro2 τεχνολογίας OES που κατασκευάζει η Hitachi, ενσωματώνει την δυνατότητα ανάλυσης κραμάτων πολλών διαφορετικών βάσεων, με αποτέλεσμα ο χειριστής στην πράξη να έχει ένα μετακινούμενο «εργαστήριο χημείας» και να πραγματοποιεί την εύρεση της σύστασης και την αντιστοίχιση με το κράμα που αναλύει.

Ειδικότερα με την σύνθεση που διάλεξε η Deturbo, έχει πλέον την δυνατότητα να αναλύει τα κάτωθι:

  • Κράματα σιδήρου (Fe) όπως ανοξείδωτους χάλυβες, εργαλειοχάλυβες, χυτοσίδηρο, κ.α. ανιχνεύοντας πολύ χαμηλά όρια σε όλα τα σημαντικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου και του άνθρακα (C)
  • Κράματα αλουμινίου (Al) από όλες τις σειρές, είτε αυτά είναι τα καθαρά της σειράς 1000, είτε τα κλασικά των προφίλ αλουμινίου της σειράς 6000, είτε ακόμα και πιο σπάνια που χρησιμοποιούνται στην ναυτιλία και την αεροπορική βιομηχανία όπως η σειρά 7000. Η ανάλυση γίνεται ανιχνεύοντας πολύ χαμηλά όρια ακόμα και στα επονομαζόμενα ελαφριά στοιχεία, που οι τεχνολογίες LIBS και XRF δυσκολεύονται, όπως το μαγνήσιο (Mg) και το πυρίτιο (Si)
  • Κράματα χαλκού (Cu) καλύπτοντας ανάμεσα σε άλλα, όλες τις οικογένειες μπρούντζου (Bronze) και ορείχαλκου (Brass)

Η προσθήκη της μεγαλύτερης βάσης κραμάτων μετάλλου, Key To Metals, με πάνω από 150.000 διαφορετικές καταχωρήσεις στον φασματογράφο, παρέχει την δυνατότητα της απευθείας αναζήτησης σε αυτήν των αποτελεσμάτων της ανάλυσης και την αντιστοίχιση στο σωστό κράμα, πληροφορία που εξασφαλίζει την 100% αξιόπιστη αναγνώριση του υλικού, κάτι που είναι απαραίτητο στο reverse engineering.

     


H Μετρητική Μηχανή Συντεταγμένων πραγματοποιεί μετρήσεις σύνθετων διαστάσεων με μεγάλη ακρίβεια. Με τον διαστασιολογικό έλεγχο εξασφαλίζεται η σωστή συναρμογή των εξαρτημάτων για την απρόσκοπτη λειτουργία.  Με την χρήση των σύγχρονων λογισμικών CAD ο προγραμματισμός των μετρήσεων πλέον είναι πλήρως αυτοματοποιημένος και πραγματοποιείται εξολοκλήρου στην οθόνη του υπολογιστή, με επιλογή των στοιχείων μέτρησης. Με την συγκεκριμένη διαδικασία διασφαλίζεται η ευκολία, ακρίβεια και ταχύτητα πραγματοποίησης των μετρήσεων.

Οι Μετρητικές Μηχανές Συντεταγμένων ALTERA χαρακτηρίζονται από την ακρίβεια & αξιοπιστία της LK METROLOGY που από το 1963 είναι μια από τις πρώτες κατασκευάστριες εταιρείες CMM στον κόσμο.  Η μοναδικότητα των CMM της LK είναι η χρήση Κεραμικών Υλικών για τους οδηγούς ολίσθησης. Τα πλεονεκτήματα των κεραμικών υλικών έναντι της χρήσης συμβατικών υλικών είναι:

  • Θερμική σταθερότητα για μετρήσεις σε εύρος θερμοκρασιών από 16°C έως και 26°C (λειτουργία σε περιβάλλον παραγωγής)
  • Ακαμψία
  • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
  • Απόλυτη ακρίβεια CMM

H ALTERA C είναι ιδανική για μετρήσεις υψηλής ακρίβειας σε ένα μεγάλο φάσμα τεμαχίων αφού διαθέτει:

  • Εύρος μέτρησης 700 x 650 x 500 mm (X / Y / Z)
  • Ακρίβεια μετρήσεων 7 + L/333 µm (L σε mm) στους 18°C ~ 22°C ή  2.0+L/220 µm (L σε mm) στους 16°C ~ 22°C

 


Η συσκευή 3D Laser Σάρωσης Freescan Combo, της σειράς Μετρολογίας της Shining 3D, χρησιμοποιείται για την Αντιγραφή, τον Σχεδιασμό και τον Ποιοτικό Έλεγχο εξαρτημάτων αλλά και κατασκευών. Το Freescan Combo προστέθηκε συμπληρωματικά στην Μετρητική Μηχανή 3D Συντεταγμένων για την περεταίρω αναβάθμιση των σχεδιαστικών και μελετητικών δυνατοτήτων σε μετρήσεις:

  • Μεγάλων τεμαχίων
  • Εξαρτημάτων που είναι εγκατεστημένα σε εξοπλισμό
  • Εξαρτημάτων με σύνθετες μορφές (αεροδυναμικών – υδροδυναμικών χαρακτηριστικών) που δεν μπορούν να αποτυπωθούν με γεωμετρικά χαρακτηριστικά

Τo 3D Laser Scanner Freescan Combo διαθέτει μοναδικά τεχνικά χαρακτηριστικά προσφέροντας:

  • Μεγάλη Ακρίβεια 0,02mm & Ογκομετρική: 0.02+0.033mm/m
  • Φορητότητα, για εύκολη μετακίνηση σε ταξίδια και πρόσβαση ακόμα και σε στενούς χώρους όπως καταπακτές και μηχανές.
  • Ταχύτητα Σάρωσης 1.860.000 σημείων ανά δευτερόλεπτο
  • Δυνατότητα Σάρωσης Γυαλιστερών και Μαύρων επιφανειών με την τεχνολογία blue- light-laser
  • Λειτουργίες Multiple Line – Πλέγμα από 26 Μπλέ Γραμμές Laser και Single Line – Μία γραμμή Laser για σάρωση υψηλής ανάλυσης και σε μεγαλύτερο βάθος «κρυφών σημείων».

 

Το λογισμικό QuickSurface προσφέρει μια μοναδική λύση στην διαχείριση των σημείων που δημιουργούνται από την σάρωση με ένα LaserScanner ή ενός συστήματος σάρωσης δομημένου φωτισμού. Το λογισμικό υποστηρίζει την μετατροπή αρχείων 3D σάρωσης (STL) σε 3D μοντέλα CAD με την χρήση απλοποιημένων αλλά πολύ αποτελεσματικών εργαλείων όπως:

  • Δημιουργία γεωμετρικών στοιχείων (επίπεδα, κύλινδροι, κώνοι, σφαίρες κ.α.) και Splines, καμπύλες ελεύθερης μορφής
  • Σχεδιασμός διαστάσεων και περιορισμών για 2D κατασκευαστικά σχέδια
  • 3D Sketching, Loft, Sweep, Surfacing, Fillet & Chamfer, Triming & Boolean operations
  • FreeFormModelling, Επιφάνειες ελεύθερης μορφής προσαρμοσμένες αυτόματα πάνω στα στοιχεία σάρωσης
  • Deviation analyzer & Real-time deviation analyzer. Σύγκριση του μοντέλου CAD με τα στοιχεία της σάρωσης.

 

Η απόφαση για την προμήθεια του συνόλου των συσκευών πάρθηκε ύστερα από εκτενέστατες δοκιμές, που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της QCONTROL, πάνω σε νέα έργα που υλοποιούσε η DETURBO για λογαριασμό πελατών της. Ταυτόχρονα με τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, αναπτύχθηκαν από την ομάδα των ειδικών της QCONTROL και της DETURBO και οι παρακάτω ενδιάμεσες παραγωγικές διαδικασίες αντίστροφου σχεδιασμού και ποιοτικού ελέγχου

  • 3D σάρωση του εξαρτήματος με Laser Scanner και δημιουργία του αρχείου STL.
  • Μέτρηση σκληρότητας και τραχύτητας του εξαρτήματος.
  • Ανάλυση της σύστασης του κράματος και προσδιορισμός του υλικού.
  • Επεξεργασία των δεδομένων της σάρωσης με το Quicksurface, για την δημιουργία σχεδιαστικών στοιχείων (2D – 3D Sketch, Curves) και επιφανειών (surfaces), σε μορφή συμβατή και αξιοποιήσιμη από προγράμματα CAD.
  • Μεταφορά των στοιχείων σε λογισμικό CAD για τον σχεδιασμό του κατασκευαστικού 3D μοντέλου.
  • Έλεγχος και διόρθωση του σχεδιασμένου 3D Μοντέλου μέσω σύγκρισης με το νέφος σημείων της αρχικής σάρωσης, για την διόρθωση αποκλίσεων και σφαλμάτων που δημιουργήθηκαν κατά τον σχεδιασμό (ακρίβεια 20μm).
  • Έλεγχος και διόρθωση του σχεδιασμένου CAD μοντέλου με μετρήσεις στην CMM των γεωμετριών, θέσεων, διαστάσεων και τομών (ακρίβεια 1,7μm).
  • Έλεγχος εισερχομένων, φασματογραφική ανάλυση και σκληρομέτρηση των παραγγελμένων πρώτων υλών.
  • Πλήρως Αυτοματοποιημένος Διαστασιολογικός Έλεγχος του τελικού προϊόντος με την CMM.

 


Η εταιρεία DETURBO, με έδρα το Αμβούργο Γερμανίας, ιδρύθηκε με σκοπό την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση μηχανολογικού εξοπλισμού (όπως στροβιλοσυμπιεστές, μηχανές εσωτερικής καύσης και βοηθητικό εξοπλισμό για την λειτουργία) σε Ναυτιλία, Διυλιστήρια, Μονάδες Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και Βιομηχανικές Μονάδες. Από το πλήρες εξοπλισμένο μηχανουργείο της εταιρείας στο Πέραμα και με τις ομάδες των φορητών συνεργείων είναι σε θέση να υποστηρίζει έργα σε όλο το κόσμο. Για την αντικατάσταση ανταλλακτικών, που συχνά απαιτούνται για την γρήγορη αποκατάσταση μια βλάβης, η εταιρεία αναλαμβάνει την αντιγραφή, την μελέτη, τον σχεδιασμό και την παραγωγή των εξαρτημάτων.

Με την προμήθεια του συγκεκριμένου μετρητικού εξοπλισμού από την QCONTROL, η εταιρεία διαθέτει, στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου από τις πλέον εξελιγμένες μονάδες αντίστροφου σχεδιασμού και ποιοτικού ελέγχου εξαρτημάτων, μεγέθους μερικών χιλιοστών έως και αρκετών μέτρων. Οι νέες αυτές Σχεδιαστικές και Μετρητικές δυνατότητες θα προσφέρουν στην εταιρεία ένα πολύ σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ιδιαίτερα σε έργα που η διαθεσιμότητα των ανταλλακτικών ή των κατασκευαστικών σχεδίων είναι περιορισμένη λόγω παλαιότητας του εξοπλισμού ή της εμπορικής πολιτικής των κατασκευαστών.