Μέθοδοι και Εφαρμογές Μη Καταστροφικού Ελέγχου Βασισμένες στον Ηλεκτρομαγνητισμό

Στην κατηγορία αυτή περιλαµβάνονται  εκείνες οι µέθοδοι που βασίζονται στη µέτρηση και την παρατήρηση όπου αυτό είναι εφικτό των διαφόρων ηλεκτροµαγνητικών φαινοµένων τα οποία αναπτύσσονται στα εξεταζόµενα δοκίµια µε τη χρήση κατάλληλων συσκευών και αισθητήρων.
Οι πιο σηµαντικές και διαδεδοµένες µέθοδοι – εφαρµογές σε αυτήν την κατηγορία είναι οι παρακάτω:
Μέτρηση πάχους επικαλύψεων (γαλβάνισµα, επιχρωµίωση, βαφή, κ.α.)Αυτή η µέθοδος δεν εντάσσεται στις συνηθισµένες µεθόδους των ΜΚΕ µιας και δεν οδηγεί στην απευθείας εύρεση σφαλµάτων (ρωγµές, πόροι, κλπ). Εν’ τούτοις  χρησιµεύει στη µέτρηση ενός κρίσιµου παράγοντα για την ανθεκτικότητα του δοκιµίου, ο οποίος είναι το πάχος των επικαλύψεων πάνω σε µαγνητιζόµενα και µη µεταλλικά υποστρώµατα. Πάνω σε αυτό βασίζεται και η επιλογή για το ποια µέθοδος θα εφαρµοστεί σε κάθε περίπτωση, εποµένως έχουµε:

analogiko-organo-metrisis-karl-deutsch

1. Μέτρηση πάχους επικάλυψης µέσω της ∆ιαδικασίας Αποκόλλησης (Adhesive Force Procedure).
Η µέθοδος αυτή χρησιµοποιείται αποκλειστικά σε σιδηρούχα υποστρώµατα και βασίζεται στη µέτρηση της δύναµης που χρειάζεται για να αποκολληθεί ένας µόνιµος µαγνήτης από την επικαλυµµένη επιφάνεια. Είναι προφανές ότι όσο µεγαλύτερο πάχος έχει η µη µαγνητική επιφάνεια τόσο µικρότερη  δύναµη  χρειάζεται. Η εφαρµογή αυτής της µεθόδου γίνεται µε κατάλληλα όργανα τα οποία  είναι  αναλογικά και σε πολύ προσιτές τιµές αλλά δεν έχουν την πιο µεγάλη ακρίβεια στα αποτελέσµατά τους.
2.Μέτρηση πάχους επικάλυψης µε τη µέθοδο της Μαγνητικής Επαγωγής (Magnetic Inductive Layer Thickness Gauge)
Και αυτή η µέθοδος χρησιµοποιείται µόνο σε µαγνητιζόµενα υλικά (δηλαδή εκείνα που περιέχουν  σίδηρο).  Η  µέθοδος  βασίζεται στη µέτρηση του µαγνητικού πεδίου που δηµιουργείται επαγωγικά όταν  εφαρµόζουµε τον αισθητήρα της συσκευής πάνω στο σηµείο που θέλουµε να µετρήσουµε. Τα βασικά πλεονεκτήµατα αυτής της µεθόδου  είναι  ότι έχει πολύ µεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση µε τη πρώτη (σε κατάλληλες επιφάνειες µπορεί να φτάσει στο ±0,1µm) και ότι υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστούν αισθητήρες διαφόρων σχηµάτων και γεωµετριών µε τους οποίους µπορούµε να πάρουµε  µετρήσεις ακόµα και  σε  δύσκολα  προσβάσιµες επιφάνειες (όπως εσωτερικά σε οπές και σωλήνες).
forito-organo-karl-deutschΠαράλληλα κάποιες από αυτές τις συσκευές ενσωµατώνουν τη δυνατότητα αποθήκευσης των µετρήσεων όπως επίσης και την προβολή χρήσιµων στατιστικών. Το µειονέκτηµά της είναι ότι οι συσκευές που χρησιµοποιούνται για την εφαρµογή της είναι σχετικά ακριβότερες σε σχέση µε την πρώτη µέτρησης πάχους επικάλυψης µε ενσωµατωµένο αισθητήρα µέθοδο.

Κύρια εφαρµογή αυτών των οργάνων  γίνεται σε Γαλβανιστήρια, Βαφεία, Αυτοκινητοβιοµηχανίες, Επισκευαστήρια και γενικότερα σε όλους τους χώρους παραγωγής και ελέγχου όπου υπάρχει ανάγκη  µέτρησης του πάχους της επικάλυψης σε χάλυβα και γενικότερα σιδηρούχα υποστρώµατα.
3. Μέτρηση πάχους επικάλυψης µε τη µέθοδο των ∆ινορευµάτων (Eddy-current Method Layer Thickness Gauge)
Η µέθοδος αυτή είναι η µόνη που µπορεί να χρησιµοποιηθεί για την εύρεση του πάχους διαφόρων επικαλύψεων σε µη σιδηρούχα υποστρώµατα. Είναι ιδιαίτερα ακριβής, όπως και η δεύτερη, ενώ δεν µπορούν να οριστούν πλεονεκτήµατα και µειονεκτήµατα µιας και δεν υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για την εφαρµογή αυτή. Και σε αυτή τη µέθοδο υπάρχουν πολλές επιλογές συσκευών είτε µε ενσωµατωµένους. είτε µε εξωτερικούς αισθητήρες. Παραδείγµατα εφαρµογής της έχουµε στη µέτρηση ανοδίωσης, µπογιάς, πλαστικού, µόνωσης, κλπ πάνω σε αλουµίνιο, χαλκό και λοιπά µη σιδηρούχα υποστρώµατα.

Εύρεση επιφανειακών ατελειών µε δινορεύµατα (Flaw Testing with Eddy-current ET)

leptoskop-karl-deutsch

Μια ακόµα εφαρµογή των ∆ινορευµάτων είναι  η εύρεση επιφανειακών και υποεπιφανειακών ατελειών (κυρίως ρωγµών) που υπάρχουν σε ηλεκτροαγώγιµα υλικά. Η µέθοδος αυτή βασίζεται στην εφαρµογή εναλλασσόµενου µαγνητικού πεδίου που εφαρµόζεται κάθετα σε µια επιφάνεια το οποίο δηµιουργεί δινορεύµατα παράλληλα προς την επιφάνεια που εξετάζουµε. Τα δινορεύµατα αυτά µε τη σειρά τους δηµιουργούν δεύτερο µαγνητικό πεδίο το οποίο αντιτίθεται στο πρώτο και µειώνει την έντασή του. Στα σηµεία που υπάρχουν ρωγµές γίνεται παράκαµψη των δινορευµάτων µε αποτέλεσµα σε εκείνο το σηµείο το δεύτερο µαγνητικό πεδίο να  µην είναι αρκετά ισχυρό και να γίνεται εντοπισµός της ατέλειας.
Η συγκεκριµένη µέθοδος έχει βρει κυρίως εφαρµογή στην αεροπορική βιοµηχανία και η χρήση της ενδείκνυται κυρίως σε απλά γεωµετρικά σχήµατα.

Μέτρηση βάθους  ρωγµής (The potential probe method)

Με τη µέθοδο αυτή επιτυγχάνουµε τη µέτρηση του βάθους της επιφανειακής ρωγµής που έχει εντοπιστεί µε µια από τις προαναφερθείσες µεθόδους.  Χρησιµοποιείται  σε ηλεκτροαγώγιµα υλικά και η αρχή λειτουργίας της είναι η µέτρηση µε  κατάλληλους αισθητήρες της διαφοράς δυναµικού που παρατηρείται σε µια ρωγµή σε  σχέση  µε κάποιο σηµείο που είναι  χωρίς  ελάττωµα.  Για τη µέτρηση µπορεί να χρησιµοποιηθεί συνεχές  ή εναλλασσόµενο ρεύµα, αν και συστήνεται η χρήση του εναλλασσόµενου µιας και τα αποτελέσµατά του είναι ακριβέστερα.leptoskop- karl-deutsch-lepto-aisthitira

Σε σύγκριση µε άλλες µεθόδους που µπορούν να δώσουν το βάθος µιας ρωγµής (υπέρηχοι και δινορεύµατα) η µέθοδος αυτή είναι πολύ καλύτερη διότι έχει µεγαλύτερο εύρος (στα σιδηρούχα µέχρι 100mm και στο αλουµίνιο και στο χαλκό µέχρι 12mm) και πολύ καλύτερη ακρίβεια ενώ παράλληλα µας δίνει και τη δυνατότητα προσδιορισµού για το αν η ρωγµή είναι κάθετη ή έχει γωνία σε σχέση µε την επιφάνεια. Οι αισθητήρες έχουν µεγάλη ποικιλία σχηµάτων και διάταξης ακίδων ώστε να καλύπτουν κάθε ανάγκη µέτρησης.

Για όλες τις παραπάνω µεθόδους Μη Καταστροφικού Ελέγχου το Τεχνικό Γραφείο ∆. Βρέκοσις παρέχει πολλές επιλογές  συσκευών και συστηµάτων  τα  οποία  κατασκευάζονται από κορυφαίες εταιρίες όπως η  Karl  Deutsch και η Rohmann.

metrisi-rogmis-karl-deutsch

metrisi-rogmis-karl-deutschΠαράλληλα το υψηλό επίπεδο των συνεργατών της  εξασφαλίζει  τις σωστότερες προτάσεις και λύσεις µε µεγάλη ποικιλία µοντέλων και τιµών που να ταιριάζουν στις εφαρµογές κάθε επαγγελµατία, όπως επίσης και τη συνεχή υποστήριξη για αυτές µέσω εκπαιδεύσεων και παρουσιάσεων.