ΝΕΟΙ ΦΟΡΗΤΟΙ ΜΕΤΡΗΤΙΚΟΙ ΒΡΑΧΙΟΝΕΣ ΣΕΙΡΑ 8 από την HEXAGON MI

ΝΕΟΙ ΦΟΡΗΤΟΙ ΜΕΤΡΗΤΙΚΟΙ ΒΡΑΧΙΟΝΕΣ ΣΕΙΡΑ 8 από την HEXAGON MI

Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό…πάει το βουνό στον Μωάμεθ.

Αυτός σκέφτηκε και ο Κος Homer Eaton, στις αρχές του 1970 και  εφηύρε τον αρθρωτό μετρητικό βραχίονα, προσπαθώντας να δώσει μια λύση στο πρόβλημα μέτρησης ογκωδών τεμαχίων που δεν μπορούσαν να μετρηθούν από μια σταθερή CMM.

Έτσι ιδρύθηκε η ROMER-μέρος του ομίλου ΗΕΧΑGONMI, η πρώτη εταιρεία που κατασκεύασε μια Φορητή Μετρητική Μηχανή Συντεταγμένων ΦΜΜΣ (Portable Coordinate Measuring machine) τύπου Αρθρωτού Βραχίονα. Μόνο μια ΦMMΣ  μπορεί να μετρήσει εξαρτήματα που λόγω θέσης, όγκου, βάρους ή περιπλοκότητας δεν γίνεται να μετρηθούν από μια σταθερή CMM. Η ROMER αποτελεί την πλέον ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία του ομίλου HEXAGONMI.

Η ΝΕΑ Φορητή Μετρητική Μηχανή Συντεταγμένων Αρθρωτού Βραχίονα της ΗΕXAGONMI Absolute Arm Σειρά 8 αποτελεί την απόλυτη εξέλιξη στους Μετρητικούς Βραχίονες προσφέροντας:

 • Μεγαλύτερη ακρίβεια
 • Καλύτερη Εργονομία & Ευελιξία
 • Μεγαλύτερη Χρηστικότητα
 • Ολοκληρωμένη Συνδεσιμότητα
 • Πιστοποίηση κατά το ISO 10236-12

Οι νέοι μετρητικοί βραχίονες της HEXAGON MI είναι κατασκευασμένοι από ακόμα πιο ελαφριά & ανθεκτικά υλικά, με το μοναδικό σύστημα αντιστάθμισης Zero-G.

 

Τεχνολογία Absolute Encoders

Η νέα σειρά 8, όπως και η σειρά 7, διαθέτει επίσης την τεχνολογία Absolute encoders προσφέροντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την θέση και την κατεύθυνση του αισθητηρίου μέτρησης/σάρωσης, βελτιστοποιώντας έτσι κάθετα την παραγωγικότητα.
Άλλα πλεονεκτήματα από την χρήση των  absolute encoders είναι:

 • Μηδενισμός του χρόνου προθέρμανσης, επιτρέποντας έτσι τον χρήστη να ξεκινήσει άμεσα τις μετρήσεις.
 • Καμία απαίτηση για ανάγκη αναφορά θέσης (reference point)
 • Καμία απαίτηση για την επαναβαθμονόμηση των αισθητηρίων επαφής & σάρωσης όταν αυτά εναλλάσσονται.

 

Ακρίβεια

Με κύριο χαρακτηριστικό την ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια, οι νέοι μετρητικοί βραχίονες Absolute Arm της σειράς 8 προσφέρονται σε τρία (3) διαφορετικά επίπεδα ακρίβειας:

 • 83 – για απλές εφαρμογές
 • 85 – για την πλειονότητα των εφαρμογών
 • 87 – για εφαρμογές που απαιτείται πολύ υψηλή ακρίβεια

Τύποι

Οι νέοι Absolute Arm σειρά 8, διατίθενται σε τρείς (3) τύπους:

 • Compact Arm για μετρήσεις με επαφή σε μικρού μεγέθους τεμάχια.
 • 6-Axis για μετρήσεις με επαφή σε τεμάχια μέτριου ή και μεγάλου μεγέθους
 • 7-Axis για μετρήσεις με επαφή αλλά και με υψηλής ταχύτητας laser σάρωση σε τεμάχια μέτριου ή και μεγάλου μεγέθους.
 • Absolute COMPACT Arm

Ο μικρού μεγέθους COMPACT Absolute Arm είναι σχεδιασμένος για υψηλής ακρίβειας μετρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους εξαρτημάτων.

 • Λόγω της εξαιρετικής ακρίβειας που διαθέτει, μπορεί να μετρήσει τεμάχια που θα μπορούσαν να μετρηθούν μόνο με CMM τύπου γέφυρας
 • Διατίθεται σε 2 επίπεδα ακρίβειας σύμφωνα πάντα με το ISO 10360-2

– 8312: 5+L/40 <0.018mm

– 8512: 5+L/65 <0.015mm

 • Το μικρό του μέγεθος τον καθιστά ιδανικό για μετρήσεις σε χώρους με περιορισμένη πρόσβαση όπως για π.χ μέσα σε ένα κέντρο κατεργασίας.

 

 

 • Absolute Arm 6-Axis

Ο μετρητικός βραχίονας 6-Axis είναι ένα απλό & ευέλικτο εργαλείο τρισδιάστατης μέτρησης με επαφή, για χρήση μέσα στο μηχανουργείο ή στο εργαστήριο. Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής πάνω από 90 αισθητηρίων.

 • Διαθέτει ακρίβεια από μόλις 0,02 mm
 • Διατίθεται σε 6 διαφορετικά μεγέθη: 2m, 2,5, 3, 3,5, 4 και 4,5m
 • Διατίθεται σε 3 επίπεδα ακρίβειας: 83, 85 και 87
 • Όλα τα μοντέλα διαθέτουν τη νέα πιστοποίηση ISO 10360-12
 • Δέχεται τον Laser scanner HP-L8.9 και τους ανιχνευτές σωλήνων

 

 •  
 •  
 • Absolute Arm 7-Axis

Ο μετρητικός βραχίονας Absolute Arm 7-Axis είναι το πλέον ολοκληρωμένο φορητό εργαλείο μέτρησης. Ιδανικό για μετρήσεις με επαφή αλλά και με την χρήση σαρωτή laser υψηλής ταχύτητας:

 • Διατίθεται σε 6 διαφορετικά μεγέθη: 2m, 2,5, 3, 3,5, 4 και 4,5m
 • Διαθέτει οθόνη καρπού, για τη μετάδοση πληροφοριών μέτρησης στον χειριστή σε πραγματικό χρόνο.
 • Όλα τα μοντέλα προσφέρονται με τη νέα πιστοποίηση ISO 10360-12 για μετρήσεις με επαφής, αλλά και με την πιστοποίηση σύμφωνα με το ISO 10360-8 παράρτημα D για μετρήσεις σάρωσης.
 • Διατίθεται σε 3 επίπεδα ακρίβειας: 83, 85 και 87
 • Ο ανιχνευτής laser RS5 έχει σχεδιαστεί για τη μέτρηση σημείων υψηλής ταχύτητας με ταχύτητα σάρωσης έως και 752.000 σημεία / δευτερόλεπτο και με εύρος λωρίδας laser: 115 mm.

 

 

Αισθητήρια & Εφαρμογές

Οι προηγμένοι βραχίονες Absolute Arm σειρά 8 της HEXAGONMI, διατίθενται με μια πλήρη σειρά αισθητήρων με στόχο να καλύψουν όλες τις πιθανές ανάγκες/εφαρμογές ενός χρήστη.

 

Αισθητήριο Μέτρησης με Επαφή

Το αισθητήριο αφής θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με το τεμάχιο και  χρησιμοποιείται κυρίως για τη μέτρηση τρισδιάστατων σημείων ή γεωμετρικών χαρακτηριστικών  με μεγάλη ακρίβεια. Είναι ένα απαραίτητο εργαλείο όταν ο χρήστης ενδιαφέρεται για την μέτρηση ή αντιγραφή απλών σχημάτων, όπως π.χ. μηχανικά μέρη.

 

 

Αισθητήριο Laser Σάρωσης

Με έναν σαρωτή λέιζερ, μπορούν να συλλεχθούν χιλιάδες σημεία ανά δευτερόλεπτο, επιτρέποντας έτσι την γρήγορη απόκτηση των 3D δεδομένων από οποιαδήποτε επιφάνεια. Οι αισθητήρες laser σάρωσης είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για την αντιγραφή ή τον έλεγχο της γεωμετρίας επιφάνειών ελεύθερης μορφής.

 

Αισθητήριο Ελέγχου Σωλήνων

Με έναν ανιχνευτή σωλήνων είναι εφικτή η μέτρηση σωλήνων, σωληνώσεων όπως και εύκαμπτων σωλήνων. Οι ανιχνευτές σωλήνων λειτουργούν χωρίς επαφή και απλώς θα πρέπει ο χρήστης να περάσει τον σωλήνα μέσα από την διχάλα του αισθητηρίου.

 

 

Αισθητήριο Ελέγχου Εξαρτημάτων από Ανθρακονήματα

Με τον εξοπλισμό σάρωσης HP-C-V3D Apodius Vision Sensor σε συνδυασμό με το λογισμικό Apodius Explorer 3D παρέχονται υψηλής ευκρίνειας εικόνες σχετικά με τον προσανατολισμό των ινών. Επίσης γίνεται μια πλήρη και πραγματική σύγκριση CAD-Τεμαχίου με δυνατότητα πλήρους ανάλυσης των κατασκευαστικών ανοχών

 

 

Λογισμικό

Το PC-DMIS Portable παρέχει όλα τα απαραίτητα  εργαλεία που χρειάζονται για την μέτρηση & αντιγραφή τεμαχίων τόσο με τον αισθητήρα επαφής όσο και με τους αισθητήρες laser ή σωλήνων.

Το PC-DMIS Portable διαθέτει ένα περιβάλλον γραφικών που διευκολύνει ακόμα και τους λιγότερο έμπειρους χειριστές να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον εξοπλισμό τους και να μετρήσουν εύκολα πολύπλοκα τεμάχια.

Η επιλογή PCDMIS CAD ++ δίνει την δυνατότητα εισαγωγής του CAD αρχείου του τεμαχίου και την αντιπαραβολή του CAD  με αυτό που μετρήθηκε ανεξάρτητα αν η μέτρηση έγινε με επαφή ή με laser σάρωση.

 

ΙSO 10360-2 τώρα πλέον και στις φορητές CMM

Το διεθνές πρότυπο ISO 10360 περιγράφει μια σειρά από πρότυπα σύμφωνα με τα οποία διακριβώνονται οι Μετρητικές Μηχανές Συντεταγμένων (ΜΜΣ). Τον Οκτώβριο του 2016 το ISO 10360 επεκτάθηκε στο 10360-12 έτσι ώστε να καλύπτει και τις Φορητές Μετρητικές Μηχανές Συντεταγμένων (ΦΜΜΣ) όταν αυτές χρησιμοποιούνται για μετρήσεις με το αισθητήριο επαφής.

Η HEXAGONMI είναι η μοναδική εταιρεία στον κόσμο, η οποία προσφέρει πιστοποίηση στους ΦΜΜΣ Absolute Arm σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 10360-12.
Συμφώνα με αυτή την πιστοποίηση, απαιτείται να εκτελείται μια αυστηρή σειρά δοκιμών σε κάθε βραχίονα πριν φύγει από το εργοστάσιο.

Στο νέο πρότυπο ISO 10360-12 καθορίζονται ορισμένες απόλυτα ουσιαστικές τιμές που είναι σημαντικό για τον χειριστή να τις γνωρίζει. Οι τιμές αυτές είναι οι EUNI, PSIZE, PFORM and LDIA. Κάθε μια από αυτές τις τιμές αντιπροσωπεύει ένα πολύ ουσιαστικό στοιχείο σχετικά την δυνατότητα των μετρήσεων ενός ΦΜΜΣ.

 

Η τιμή EUNI εκφράζει το μέγιστο επιτρεπτό σφάλμα για μετρήσεις προς αμφότερες τις κατευθύνσεις. Έτσι, αποτελεί την πλέον χαρακτηριστική τιμή για την ακρίβεια μέτρησης ενός βραχίονα.

 

Η τιμή ΡSIZE εκφράζει το μέγιστο επιτρεπτό σφάλμα που προκύπτει από την μέτρηση μιας σφαίρας. Αντικατοπτρίζει έτσι την ακρίβεια μέτρησης ενός γεωμετρικού χαρακτηριστικού

 

 

Η τιμή PFORM εκφράζει το μέγιστο επιτρεπτό σφάλμα  που προκύπτει από την μέτρηση της σφαιρικότητας μιας σφαίρας. Αποτελεί το μέτρο που καθορίζει την διασπορά των τιμών μέτρησης του βραχίονα

 

 

Η τιμή LDIA εκφράζει το μέγιστο επιτρεπτό σφάλμα  που προκύπτει σχετικά με την επανάληψη της θέσης του βραχίονα. Έτσι αντιπροσωπεύει την επαναληψιμότητα ενός βραχίονα.

 

 

Τα πλεονεκτήματα για τον χρήστη είναι σημαντικά αφού πλέον είναι σε θέση να επιλέξει τον βραχίονα που θα καλύπτει ολοκληρωμένα την εφαρμογή του.

 

 

ΗΕΧΑGON MI – QCONTROL

H QControl είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της HEXAGONMI στην Ελλάδα και Κύπρο.
Έχοντας εγκαταστήσει σχεδόν 100 CMM στην Ελλάδα είμαστε η Πρώτη εταιρεία σε πωλήσεις CMM στην Ελλάδα.

Θα χαρούμε ιδιαίτερα να μας ζητήσετε μας μια live επίδειξη των δυνατοτήτων μιας ΦΜΜΣ Absolute Arm στην εταιρεία σας.
Στο σημείο αυτό δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε την δυνατότητα παροχής σεμιναρίων GD&Τ που προσφέρει η εταιρεία μας.